top of page

Geschiedenis van HDV in het kort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voetbalvereniging HDV is op 1 juni 1917 opgericht door de 14 jarige jongen Sam Meijer. Hij richtte met een aantal vrienden het voetbalclubje op en met 3 teams werden de thuiswedstrijden gespeeld op de Waldorpstraat.

 

In 1918 kreeg HDV de beschikking over een voetbalveld aan de Nieboerweg waar het in 1925 kampioen werd van de H.V.B en promoveerde naar de 4e klasse KNVB. In 1925 verhuisde HDV naar het Zuidersportpark, een kale vlakte zonder voorzieningen en de spelers moesten zich omkleden in de kleedcellen van het zwembad.

 

In 1959 nam het bestuur het besluit een clubgebouw te bouwen welke op 22 oktober 1960 werd geopend.

 

In 1953 degradeerde het 1e elftal uit de KNVB maar wist er in 1965 weer in terug te keren. Slechts 2 jaar duurde het verblijf in de KNVB want het 1e elftal degradeerde in 1968 naar de hoofdklasse HVB en later zelfs naar de eerste klasse. In 1974 eindelijk weer succes want HDV-1 werd kampioen van de eerste klasse en promoveerde naar de hoofdklasse HVB.

 

In 1977 besloot het bestuur een nieuw clubgebouw te bouwen. De bouw bleek het goedkoopst uit te vallen wanneer deze op de plaats van de voormalige Ooievaarskantine zou komen waardoor HDV moest verhuizen naar de andere zijde van het park. Op 24 maart 1978 werd het nieuwe clubgebouw geopend.

Begin jaren 80 bleek dat er al enige jaren een financieel wanbeleid was gevoerd. Door leningen waarvoor bestuursleden privé borg stonden kroop HDV langzaam uit het financiële dal. Alles stond in het teken van de financiën waardoor er weinig oog was voor het sportieve deel waardoor het 1e elftal zelfs naar de 2e Klasse HVB degradeerde!

In 1985 werd eindelijk weer eens een sportief succes geboekt want HDV werd kampioen van de 2e klasse. Vanaf de begin jaren 90 vindt er een grote teruggang plaats in het voetbal. Vergrijzing, het dalende geboortecijfer maar ook door concurrentie van hockey en andere vrijetijdsbesteding liep het voetbalpotentieel terug. Het 1e elftal van HDV zondag werd opgeheven evenals de jeugdafdeling. Maar HDV was niet ter ziele! Langzaam krabbelde het weer omhoog en in 2015 waren er eindelijk weer successen. Het 1e elftal kwam weer in de 4e Klasse KNVB te spelen en promoveerde in 2015 zelfs naar de 3e klasse. Helaas degradeerde het 1e elftal het seizoen erop.

 

In het jubileumjaar 2017, onder leiding van voorzitter Rodney  Schrauwen, groeit de vereniging weer en heeft HDV 8 seniorenelftallen en 5 jeugdteams.

 

Zowel op technologisch als op maatschappelijk gebied is er in de 100 jaar van het bestaan van HDV veel veranderd. De radio en televisie werden geïntroduceerd, mensen gingen naar de maan, de computer, de vaste en mobiele telefoon, de 40-urige werkweek, enz. Ook veranderde de bevolkingssamenstelling enorm. HDV heeft zich ondanks alle veranderingen staande weten te houden als een zelfstandige vereniging waarbij iedereen zichzelf kan zijn ongeacht zijn/haar voetbalcapaciteiten, geloof, huidskleur of seksuele geaardheid.

Op 4 januari 1971 overlijdt de “vader” van HDV, Sam Meijer.

Download geschiedenis HDV

Download hier de kroniek 100 jaar HDV uitgebracht n.a.v. het 100 jarig bestaan van HDV op 1 juni 2017.

Download hier de kroniek 60 jaar HDV uitgebracht n.a.v. het 60 jarig bestaan van HDV op 1 juni 1977.

Vogelvlucht 100 jaar HDV

Logo-HDV-2.png
bottom of page